Νηστεύοντες και μη, #βίγκαν και μη, αυτό το λαχταριστό #κέικ σοκολάτα είναι για εσάς!
Σαν ένα πρώτο χριστουγεννιάτικο δώρο δημοσιεύουμε την #συνταγή από το βιβλίο του οίκου μας “Τα Νόστιμα Σπιτικά Φαγητά της Οικογένειας” τόμος 1!
Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε όλοι χρειαζόμαστε την ενέργεια που δίνει ένα γλυκό πλούσιο αλλά οικονομικό, εύκολο και γρήγορο.
Για άλλες 299 συνταγές, προμηθευτείτε τον τόμο σήμερα!
ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΦΕ
Υλικά
- 1 φλ. τσαγιού καλαμποκέλαιο
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού γάλα ρυζιού (κατά προτίμηση με γλυκιζουσα γεύση και άρωμα βανίλιας)
- 3-3 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου, καθώς το αλεύρι το αποφασίζουμε ανάλογα με την πηκτότητα του μείγματος ώστε να γίνει αφράτο)
- 4 1/2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 2 1/2 – 3 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1 κουταλάκι του γλυκού instant coffee σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190-195 βαθμούς κελσίου
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder
- Διαλύουμε το κουταλάκι του instant coffee σε δύο κουταλάκια από το γάλα ρυζιού
- Διαλύουμε το κακάο σε λίγο από το γάλα ρυζιού
- Σε ένα βαθύ μπωλ χτυπάμε ικανά το λάδι με την ζάχαρη ώστε να ενοποιηθούν και να ασπρίσουν όσο τό δυνατόν περισσότερο
- Προσθέτουμε το διαλυμένο κακάο χτυπώντας συνεχώς
- Προσθέτουμε κατόπιν το γάλα ρυζιού και
- Τον διαλυμένο instant coffee συνεχίζοντας το χτύπημα
- Τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, δουλεύοντας δυνατά και συνεχώς το μείγμα μέχρι να ενσωματωθεί (εάν θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τρία φλυτζάνια αλεύρι ή όλη την ποσότητα εξαρτάται από το πόσο γεμίζουμε το φλυτζάνι που χρησιμοποιούμε για κάθε υλικό)
- Αλείφουμε μια φόρμα κέικ με λάδι, την πασπαλιζουμε με αλεύρι ώστε να καλυφθεί καλά παντού και την τινάζουμε ανάποδα για να φύγει το παραπανισιο αλεύρι
- Αδειάζουμε το μείγμα μας στην φόρμα του κέικ και το ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο
- Είναι έτοιμο όταν αναπηδά η επιφάνεια του και επανέρχεται στην θέση της όταν την πατήσουμε ελαφρά με το δάκτυλο μας. Επίσης, όταν μία οδοντογλυφίδα πού βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ βγαίνει καθαρή. Τέλος όταν τό κέικ φαίνεται να έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν ανοίγουμε ΠΟΤΕ τον φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος πάρα μόνο όταν είμαστε σίγουροι από την μυρωδιά καί την εικόνα του ότι είναι σχεδόν ψημένο γιατί διαφορετικά δεν θα φουσκώσει και θα ‘πεσει’.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ GANACHE:
- 1/2 φλυτζάνι γάλα ρυζιού
- 200 γραμμάρια κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Κόβουμε ή σπάμε την κουβερτούρα σε όσα μικρότερα κομματάκια μπορούμε.
- Τα βάζουμε σε μπωλ εργασίας.
- Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε σε βρασμό το γάλα ρυζιού.
- Αμέσως όπως είναι καυτό το ρίχνουμε στη σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι αυτή να λειωσει και να έχουμε μια σφιχτή, παχύρρευστη, γυαλιστερή και λεία κρέμα.
- Περιχυνουμε αμέσως το κέικ με την ganache και πασπαλιζουμε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης αψητο (προαιρετικά)